Accessible luxury with in-house movements

WTM took a trip to Geneva for a conversation with Peter Stas, one of the owners of the brand that keeps reasonable prices of their products as their philosophy.

By Britta Rossander

Frederique Constant, Geneve

Frédérique Constant är ett av dessa varumärken som arbetar i det tysta och som gör en massa saker rätt, inklusive att tillverka sina egna verk. Det Genèvebaserade klockföretaget har på sina dryga 25 år i branschen byggt ett rykte om sig att sälja kvalitetsklockor till det man brukat kalla ”åtkomliga” priser.

Trots att namnet låter som om det vore ett företag byggt i generationer är Frédérique Constant skapat av det holländska paret Peter Stas och Aletta Bax 1988. Namnen har visserligen burits av nu icke längre levande personer och en gnutta släktskap med åtminstone ett av dem finns. Namnet Frédérique Constant är byggt på Frédérique Schreiner (1881-1969) och Constant Stas (1880-1967). Dagens VD Peter C. Stas är släkt med Constant Stas som grundade ett företag för tillverkning av urtavlor 1904.

Peter C. Stas and Aletta Bax

Peter C. Stas and Aletta Bax

Aletta Bax och Peter C. Stas hade sedan länge ägnat sig åt sin hobby, klocktillverkning, vilket ledde till en första kollektion bestående av sex modeller med verk tillverkade av urmakare i Genève som presenterades 1992. Under 1997 flyttade företaget till Genève och det året producerade man över 24 000 klockor.

Ett typiskt kännetecken för serien Heartbeat som utvecklades under 1994 är, precis som namnet beskriver, en öppning i urtavlan där man kan se balansens svängningar som ett pulserande hjärta. Detta är något som bland andra Zenith kopierade långt senare. Frédérique Constant hade tyvärr inte tagit patent på ”urtavlehålet”.

Marknaden tog från början med viss tvekan emot det nya varumärket, men ganska snart vann de urmakarnas förtroende och 2011 låg produktionen på över 120 000 klockor som såldes i drygt 100 länder.

– Inledningsvis gjorde inte den schweiziska klockindustrin tummen upp för oss, det var: ”very nice but bye bye”, säger Peter.

Paret bestämde sig för att fortsätta och göra klockor som de gillade, som kunderna också gillade och dessutom hade råd att köpa. Bolagets mantra är: tillgänglig lyx.

– Konceptet bakom Frédérique Constant har alltid varit att skapa hög kvalitet, klassisk look och Genèvetillverkade klockor till förnuftiga priser, säger Peter som också berättar att man nu projekterar för en dubbelt så stor tillverkningsenhet vid sidan av den redan existerande.

The Manufacture World Timer model from Frederique Constant.

The Manufacture World Timer model from Frederique Constant.

År 2001 började de utveckla den egna kalibern, som senare kom att kallas Heartbeat, i samarbete med École d’Horlogerie de Genève. Sju år efter det gör de ett verk med tourbillon som har oerhört hög precision och ytterligare fyra år senare kommer deras worldtimer som justeras enbart med hjälp av kronan.

Alla klockor monteras i den egna verkstaden, kostnaderna hålls nere genom en raffinerad urmakeriprocess, guldet är inte genomgjutet, boetterna i guldfärg har en fet doublé som är mycket hållbar. Det finns förstås även boetter i helguld men det är en mindre del av produktionen. Hantverket är skickligt utfört, guiochen på urtavlorna perfekt och safirglasen på bakboetten på plats. Även titthål i urtavlan som ger bäraren möjlighet att se verket ”under gång” är väl utförda. Ännu har man ingen COSC-certifiering eller Geneva Seals – men det kan komma menar Peter som säger:

– Det fördyrar dock och ännu är det de kundvänliga priserna som är det bästa för vår försäljning.

På frågan om deras klockor skulle passera regelverket för de båda certifieringarna svarar Peter:

– Javisst, inga problem, alla urverk testas både före och efter montering i tester som är strängare än COSC:s. Vi positionerar oss i ett segment som gör våra klockor tillgängliga för det stora flertalet kunder genom priser från cirka 6 500 kr till 35 000 kr, avslutar Peter.